12 Kasım 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

 Özellikle de misafir ağırlayacağım zaman oldukça tercih ettiğim bir zeytinyağlıdır hemen hemen her yemeğe yakışıyor hem de lezzet olarak herkesin severek yediği bir yemektir. Yapımı da sunumu da oldukça şık olduğu için davet masalarınızda olmazsa olmazlardandır.
Ben taze barbunyaları pazardan aldığımda direk ayıklayıp buzdolabı poşetlerine yapacağım kadar dolduruyorum kışın elim altından alıp rahatlıkla kullanabiliyorum.

MALZEMELER
500 gr Barbunya(ayıklanmış)
Yarım Su Bardağı Zeytinyağı
1 Kuru Soğan
2 Havuç
1 Kaşık Salça
2,5 Su Bardağı Su
Yarım Çorba Kaşığı Tozşeker
1 Tatlı Kaşığı Tuz
 Barbunyaları suda haşlayınız 10 dk yeterli gelecektir barbunyaya göre değişir. Suda haşlamak hem kararmasını engeller hem de pişmesini kolaylaştırır.
Tencereye yağı koyunuz. Soğanları küp küp doğrayınız. Havuçları da doğrayıp tencerenin içine atınız.
Soğanlar pembeleşince de salçasını da  koyup kavurduktan son
ra suyunu şekerini atıp kaynamasını bekleyiniz.
Kaynadıktan sonra içine pişirilmiş barbunyaları ekleyip barbunyalar yumuşayana kadar (10-15 dk) kaynatınız.
Kaynadıktan sonra borcama alıp üzerini kıyılmış(ince ince doğranmış) maydanozları serpip süsleyiniz.




ZEYTİNYAĞLI PIRASA

Kışın en çok sevdiğim sebzelerden biri de pırasadır. Özellikle de annemin pırasası beni benden alır.)
Herkesin pırasa yapışı farklı oluyor ama insan annesinin yemeğini ararmış ya her yediğinde işte bende öyleyim diğer yemek yapanlara haksızlık ediyorum sankı:) ama napayım ne demişler ana gibi yar olmaz diye benimki de öyle bir şey işte seviyorum annemi yemeklerini bana verdiği tariflerini o zaman lafı uzatmadan geçelim tarifimize..

MALZEMELER

1 Kg Pırasa
2 Tane Havuç( orta boy)
1 Fincan pirinç( fincanınız standartın üzerindeyse yarım fincan)
4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1,5 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çorba Kaşığına Yakın Tozşeker
2 Tane Soğan

Pırasaların dış kabuklarını ayıklayıp yıkıyoruz.5-6 cm uzunluğunda doğrayıp havuç ve soğanları da yıkayıp doğrayınız.
Tencereye sebzeleri koyun. Üzerine tuz, şeker ve bir bardak suyu zeytinyağını da ilave edin.
Pirinci üzerine serpiştirerek ateşe koyunuz ve piştikten sonra üzerine limonları dilimleyip yerleştiriniz(burgu gibi durmasını istiyorsanız dilimi iki tarafında da çevirip şekil veriniz