28 Ocak 2014 Salı

ZEYTİNYAĞLI ISPANAK

Anemi(kansızlık) problemi olan bir insan olarak ıspanak benim için bulunmaz hint kumaşı değerinde adeta demir deposu olarak da bilinen ıspanak hem yapımı hem lezzeti bakımından sanırım demir eksikliği çeken insanların en çok severek yediği sebzelerdendir.
Ben takıntılı bir başak burcu olarak kolaylıkla her yerde yemek yiyemiyorum hele ki bir de konu bol yıkanması gereken sebzelerse ne kadar aç olursam olayım güvenemiyorsam yiyemiyorum bence toprakta yetişen sebzelerin bolca yıkanması gerekiyor hatta sabahtan sapalrı kesilip yıkanıp ayıklanıp akşama kadar suyun içinde kalması sonar tekrar tekrar yıkanması yapraklarının ayrılması vs bütün gün anlatabilirim yazımı okuyanlar arkadaş senden tarif falan alınmaz 10 dakikalık  yemeği aldın bütün bir güne yaydın işimiz gücümüz kaldı diyebilirsiniz ama ne yapayım temiz olması lezzetinden daha önemli bana gore gerçi kimseyi kandırmanın anlamı ikisi de olması gerekiyor ki munise yiyebilsin:)
Neyse yıkama işlemini bitirdikten sonra tarifimize geçebiliriz burada ıspanağı yıkama detaylarına yer vermeyeceğim söz veriyorum:)

MALZEMELER
500 GR ISPANAK(SAPLARI KESİLİP YIKANMIŞ)
1 ADET ORTA BOY SOĞAN
1  ADET ORTA BOY HAVUÇ
1 YEMEK KAŞIĞI PİRİNÇ
1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA
6 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
2 SU BARDAĞI SU

ISPANAKLARIN SAPLARINI KESİP GÜZELCE YIKAYINIZ ARDINDAN İÇİ SU DOLU BİR KABA KOYUP BEKLETİNİZ İSTERSENİZ 1-2 DAMLA SİRKE DAMLATABİLİRSİNİZ.
KABIN İÇERSİNDE İSTEDİĞİNİZ KADAR BEKLETEBİLİRSİNİZ ARDINDAN ISPANAKLARI ÇIKARIP YIKAYINIZ VE YAKLAŞIK 3 CM OLACAK ŞEKİLDE KESİNİZ YANİ NE ÇOK İNCE OLSUN NE ÇOK KALIN..
TENCERENİZE ZEYTİNYAĞINI DÖKÜP KÜP KÜP DOĞRADIĞINIZ SOĞANLARINIZI SOĞANLAR PEMBELEŞENE KADAR KAVURUNUZ ÜZERİNE SALÇANIZI İLAVE EDİNİZ DİLERSENİZ SALÇA KOYMADAN DA YAPABİLİRSİNİZ.
KAVURULAN SALÇANIZIN ÜZERİNE ISPANAKLARINIZI KOYUP HAFİFÇE KARIŞTIRINIZ İLK ETAPTA ISPANAKLAR TENCEREDEN TAŞACAKMIŞ GİBİ OLUYOR 1-2 DK SONRA KÜÇÜLÜYORLAR O SIRADA HAVUCUNUZU SOYUP KÜP KÜP DOĞRAYINIZ VE TENCERENİZE ISPANAKLARIN İÇERİSİNE ATINIZ BİRAZ ÇEVİRİP YIKADIĞINIZ PİRİNÇLERİ KOYUP TUZUNU DA İLAVE EDİP SUYUNU KOYABİLİRSİNİZ.
KAYNADIKTAN SONRA ALTINI KISINIZ YAKLAŞIK 15-20 DK PİŞECEKTİR. PİRİNÇLER PİŞİP SUYUNU ÇEKTİYSE YEMEĞİNİZ OLMUŞ DEMEKTİR
SU ORANINIZI KENDİNİZ AYARLAYABİLİRSİNİZ SUYUNU ÇOK ÇEKTİYSE BİR MİKTARDA DAHA SICAK SU EKLEYEBİLİRSİNİZ TAMAMEN SİZE KALMIŞ AFİYET OLSUN
SERVİS ÖNERİSİ; YOĞURT