7 Ocak 2014 Salı

İNEGÖL KÖFTE


Küçükken amcamlarla beraber sık sık bursaya giderdik babannemin annesi inegölde otururdu onu ziyarete gittiğimizde hemen hemen her sokak buram buram köfte kokardı o günden beri hep merak ederdim acaba bunu evde yapıyorlar mı diye özellikle de benim gibi baharatlarla arası pek iyi olmayan biri için inegöl köfte bulunmaz hint kumaşından farksız sayılabilir..:)Gerçekten de türk mutfağının envayi çeşit köftesi var ama ben yine de en çok annemin köftesini seviyorum birgün bursalı bir arkadaşımın babasının lokanta açtığını duydum ağırlık olarak da köfte üzerineymiş ee bende doğal olarak hemen o zaman bana inegöl köfte tarifi verirsiniz heralde dedim beni kırmadılar burdan onlara da teşekkür ediyorum.
 MALZEMELER
 1 KG DANA(KABURGA ETİ)  KIYMASI(%20 KUZU ETİ OLACAK)
YARIM EKMEK İÇİ (RONDODA ÇEKİLECEK)
1 ÇAY BARDAĞ SU
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
2 TATLI KAŞIĞI KARBONAT(CEP SODASI)
1 ADET ORTA BOY SOĞAN(RENDENİN EN KÜÇÜK TARAFIYLA RENDELENECEK)
2 YEMEK KAŞIĞI MARGARİN(50 GR)



Kıymayı çektirirken %80 büyükbaş kaburga eti % 20 kuzu eti olarak çektiriniz. Kıymaya karbonat karıştırarak yoğurun ve bir gün buzdolabında  bekletiniz. Dinlenen kıymanıza soğanınızı rendeleyiniz. Eritilip soğutulmuş margarini ekleyin. Tuzunu ilave edip, iyice yoğurunuzç. İster ceviz büyüklüğünde isterseniz de benim yaptığım gibi uzunlamasına da şekil verebilirsiniz.
Dilerseniz fırında 200C de 15 dk pişirebilirsiniz. Dilerseniz de mangal veya tavada ızgara olarak yapabilirsiniz.
(köftenize şekil verdikten sonar pişereceğiniz zamana kadar buzdolabında bekletiniz