23 Kasım 2013 Cumartesi

ŞİFALI KEK(ÜZÜM-HAVUÇ-ELMA-CEVİZ-TARÇIN)

ADINI ŞİFALI KEK DİYE YAZDIM ÇÜNKÜ İÇİNDE YOK YOK GERÇEKTEN DE ÇOK FAYDALI BİR DİLİM DE HEM SEBZE HEM MEYVE YEMİŞ OLUYORSUNUZ TADI DA BİR O KADAR HAFİF VE SÜNGERİMSİ OLUNCA TADINDAN YENMİYOR İSTENEN DİLİMLERİN SONU GELMİYOR GÖZÜNÜZ KAPALI UYGULAYABİLECEĞİNZ BİR TARİF ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN

MALZEMELER
1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
YARIM SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 ADET HAVUÇ
2 ADET ELMA
1 AVUÇ KURU ÜZÜM
1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
YARIM SU BARDAĞI CEVİZ
2 YUMURTA
1 KABARTMA TOZU
2,5 SU BARDAĞI UN

ŞEKER VE YUMURTAYI KREMA KIVAMINA GELENE KADAR ÇIRPINIZ.SÜT VE SIVIYAĞI ÜZERİNE EKLEYİP KARIŞTIRIP TARÇINI İLAVE EDİNİZ  ÜZERİNE BİR BARDAK UN EKLEYİP KARIŞTIRINIZ YAVAŞ YAVAŞ KALAN UNUDA İLAVE EDİNİZ.
AYRI BİR KAPTA HAVUÇ VE ELMALARI RENDELEYİNİZ İÇİNE ÜZÜM VE CEVİZİ EKLEYİNİZ BÜTÜN MALZEMELERİ İYİCE KARIŞTIRIP UNLA KARIŞIMA DÖKÜNÜZ SPATULA YARDIMIYLA HAFİFÇR BİRBİRİNE KARIŞTIRINIZ .
KALIBINIZA İYİCE YAĞLAYINIZ ÜZERİNE KARIŞIMI DÖKÜP ÖNCEDEN 170 C ISITTIĞINIZ FIRINDA YAKLAŞIK 40 DK PİŞİRİNİZ BİR KÜRDAN YARDIMIYLA KONTROL EDİNİZ

FIRINDAN ÇIKARDIĞINIZ KALIBI 15 DK BEKLETİP SERVİS TABAĞINA TERS ÇEVİRİNİZ VE ÜZERİNE ISLAK BİR BEZ KAPATINIZ 10 DK BEKLETTİKTEN SONRA KEKİNİZ KALIBINIZDAN SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE ÇIKACAKTIR.
YERKEN KULAKLARIMI ÇINLATMANIZ TAVSİYEMDİR:))


DOMATESLİ REYHANLI SPAGETTİ

MALZEMELER
1 PAKET SPAGETTİ
1 KAVANOZ DOMATES(3 ADET DOMATES)
6 DAL REYHAN
4 DAL MAYDONOZ
50 GR TEREYAĞI
1 BAŞ SARMISAK

OCAĞA SU KOYUNUZ KAYNADIKTAN SONRA İÇİNE MAKARNAYI ATINIZ MAKARNAYI ARKASINDAKİ TALİMATA GÖRE HAŞLAYINIZ 10-14 DK ARASINDA DEĞİŞİYOR.
MAKARNAYI HAŞLADIKTAN SONRA SUYUNU SÜZÜNÜZ ANCAK SOĞUK SUYLA YIKAMAYINIZ SÜZGEÇTE BEKLETİNİZ
TEREYAĞINI TENCEREYE ATIP ERİTİNİZ ÜZERİNE REYHAN VE MAYDONOZU İLAVE EDİP BİR BAŞ SARMISAK TA EKLEYİNİZ SARMISAĞIN KOKUSU ÇIKTIKTAN SONRA İÇİNDEN ALINIZ DİLERSENİZ KALABİLİR. (DİLİMLEYİP ATARSANIZ)
ÜZERİNE RENDELENMİŞ DOMATESLERİ İLAVE EDİP KAVURUNUZ SUYUNU ÇEKENE KADAR KISIK ATEŞTE PİŞİRİNİZ.
SÜZGEÇTE BEKLEYEN MAKARNALARI İLAVE EDİP SOSLA BİRBİRİNE KARIŞTIRIN 5 DK HARMANLADIKTAN SONRA SERVİS YAPABİLİRSİNİZ.






KIRMIZI LAHANA

MALZEMELER

1 ADET KIRMIZI LAHANA
1 BARDAK ZEYTİNYAĞI
1 BARDAK ELMA SİRKESİ
1 ÇORBA KAŞIĞI TUZ

Lahanayı ortadan ikiye bölüp böldüğünüz parçayı da dörde bölün ve ince ince uzunlamasına kesiniz.
Derin bir kaba alıp zeytinyağını, sirkeyi ve tuzu koyarak iyice ovunuz ovdukça renginin açıldığını göreceksiniz.
Sonrasında bir kavanoza doldurup aylarca kullanabilirsiniz.




PATLICAN SAKLAMA YÖNTEMİ

Eviniz de patlıcan tüketiyorsanız bu yöntem oldukça işinize gelecektir benim buzluğumda mutlaka olmazsa olmazlardandır
Genelde eve misafir çağırdığımızda hiç birimiz evimizin kızartma koksun istemeyiz bu yüxden de önceden bu işlemi yapıp buzlukta yaklaşık 8 ay kadar saklayabiliriz
Patlıcanları alacalı bir şekilde soyunuz  ikiye bölüp tuzlu suya koyuyoruz ve en az 2 saat bekletiyoruz ki acısı çıksın yemeklerimize acımsı tadını vermesin.
Kızmış yağda patlıcanları kızartıyoruz ve kevgir yardımıyla bir kaba alıyoruz soğumasını bekleyip buzdolabı poşetlerine dolduruyoruz
Patlıcan musakka, türlü veya garnitürlü yemeklerde kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Patlıcanları bütün şeklide de kızartıp buzluğa kaldırabilirsiniz  imam bayıldı, karnıyarık gibi yemekler yapabilirsiniz.



TAZE FASULYE SAKLAMA

Yazın her şey ne kadar lezzetli taptaze oluyor ama kış gelince o güzelim sebzeler meyveler hiç kalmıyor bende kışa hazırlık olarak buzluğa atabildiğimi atıyorum fırsat buldukça sizlerle paylaşıyorum
evet gelelim bugünkü hazırlığımıza..

Ben genelde taze fasulyeyi çok seviyorum evimizde de oldukça  tüketiyoruz bu yüzden de dolapta olması kışın çok işimize geliyor.
Herkesin farklı bir şekilde yapışı var ben fasulyeleri uzunlamasına kesip ikiye bölüyorum ve ocağa suyu koyuyorum fasulyeleri yıkayıp süzgece alıyorum ve suyun içine döküyorum yaklaşık 4 dk şok haşlama yapıp bir tepsiye alıp soğumasını bekliyorum soğuduktan sonra yapacağım kadar buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa atıyorum çok pratik oluyor