13 Şubat 2014 Perşembe

KATMER POĞAÇA

Biraz uydurmasyon bir tarif denemek istedim ve sonuç inanın çok güzel oldu şuan elimde poğaça bir yandan da yazınca kelimeleri artı ardına yazasım geliyor ama kendi yaptığı şeyleri övmeyi sevmeyen biri olarak yumuşak puf puff bir poğaça oldu diyebilirim  yanında çayla tadına doyamadım bu seferlik yazmayı bırakıp tarife geçmem gerekiyor ki yoksa birazdan poğaçayı anlata anlata bitiremeyceğim neyse gelelim tarife bu tarz kafamdan yaptığım tariflerin en güzel yanıda unutmamak için hemen bloğu açıp yazıyor olmak ve sizlerle paylaşmak umarım sizler de beğenir bana yorumlarınızı yazarsanız..

MALZEMELER
1 ADET YAŞ MAYA(42 GR)
1 SU BARDAĞI ILIK SU
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
1 SU BARDAĞI ILIK SÜT
1 ÇORBA KAŞIĞI TOZŞEKER
1 ÇORBA KAŞIĞI TUZ
4 SU BARDAĞI UN(ELENMİŞ)
ÜZERİ İÇİN;
1 YUMURTA SARISI
ÇÖREKOTU

YAŞ MAYAYI ILIK SU İLE ÇÖZÜNÜZ.HAMURUN MAYALANMASI İÇİN  ŞEKERE İHTİYAÇ VARDIR MAYAYI KABINIZA ALIP ÜZERİNE ŞEKERİ EKLEYİP KARIŞTIRIN.SIVI YAĞ VE ILIK SÜTÜ DE EKLEYİP KAŞIK YARDIMIYLA KARIŞTIRIP ÜZERİNE UNU YAVAŞ YAVAŞ EKLEYİN HAMUR ELİNİZE YAPIŞMAYACAK KIVAMA GELİNCE UN EKLEMEYİ BIRAKABİLİRSİNİZ BU AŞAMADA TUZU DA EKLEYİN MAYALI HAMURLARDA TUZUN MAYAYLA TEMAS ETMEMESİ GEREKİYOR Kİ HAMURUN MAYALANMA İŞLEMİ GERÇEKLEŞEBİLSİN.
HAMURUNUZU YAKLAŞIK 10 DK KADAR YOĞURUP ÜZERİNE BİR ÖRTÜ VEYA POŞET GEÇİRİP ODA SICAKLIĞINDA 1 SAAT DİNLENDİRİNİZ.
1 SAATLİK SÜRENİN 30 DK SONRA HAMURUNUZ BİR MİKTAR KABARMIŞ OLACAKTIR HAMURUNUZU YOĞURUP GAZINI ALIP TEKRAR ÜZERİNİ KAPATINIZ.
1 SAAT GEÇTİKTEN SONRA HAMURUNUZ KABARIP ŞİŞMİŞ OLACAK TEKRAR GAZINI ALIP ŞEKİL VEREBİLİRSİNİZ.
BEN ŞEKİL AŞAMALARINI ÇEKMEYİ UNUTTUM AMA AYRINTILI BİR ŞEKİLDE ANLATACAĞIM.
HAMURDAN CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE PARÇA KOPARINIZ. HAFİFÇE ŞEKİLDEKİ GİBİ AVCUNUZUN İÇERİSİNDE OVAL YAPIP BOYUNU UZATINIZ DİĞER HAMURDAN KÜÇÜK BİR PARÇA KOYUP ELİNİZDE İP ŞEKLİ VERİP YAPTIĞINIZ BÜYÜK PARÇALARIN ETRAFINA DOLAYINIZ BİLİYORUM BİRAZ KARIŞIK GELİYOR AMA ŞEKLE BAKTIĞINIZDA DAHA RAHAT ANLAYACAKSINIZ.
FIRIN TEPSİNİZE YAĞLI KAĞIT KOYUNUZ. POĞAÇALARAŞEKİLLERİ VERDİKTEN SONRA BİR YUMURTA SARISINI ÇIRPIP POĞAÇALARIN ÜZERİNE SÜRÜP ÇÖREK OTU SERPİNİZ.
FIRININIZIN AYARINI 50C YAPIP İLK 1O DK HAMURUN MAYALANMASI İÇİN(KABARMASI İÇİN) BU ISIDA PİŞİRİNİZ.
10 DK SONUNDA ISIYI 180C ÇIKARIP POĞAÇALARIN ÜZERİ KIZARANA KADAR PİŞİRİNİZ.YAKLAŞIK 30 DK YETERLİ OLACAKTIR.
POĞAÇALARI FIRINDAN ÇIKARIP DERİN BİR KABA ALIP ÜZERİNE BİR ÖRTÜ ÖRTÜNÜZ.BÖYLELİKLE DAHA YUMUŞAK OLACAKLAR ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN...