17 Mart 2014 Pazartesi

FIRINDA ÇUPRA

Daha önceki balık postlarımda da belirtmiştim eşimle hafta bir gün balık yeme geleneğimiz şaşılacak gibi ama hala devam ediyor neden böyle dediğime anlam vermediyseniz hemen anlatayım çünkü biz gaza gelir atıp tutarız iki kere yapar devamını getirmeyiz böyle bir aileyiz işte:)
hem sağlıklı olsun deriz ama bazen de yapmaya çok üşeniriz anlayacağınız biraz değişiğiz.
Bari her seferinde farklı balık al da tatları hakkında fikirlerimiz olsun büyük balıkların en artı özelliği etlerinin lokum tadında yumuşacık olması balığa ekstra birşeyler yapmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum biraz soğan biraz limon defne yaprağı çok az zeytinyağı bana mükemmel tatmış gibi geliyor galiba biraz da yeniliklere kapalı olduğum için olabilir blog yazarı olmanın en güzel yanı da yayınları paylaşmak için denemek ve tatlarını onaylamak gerekli olması bu sayede bende sevmediğim önüme konduğunda kem küm ettiğim herşeyin tadına bakmak zorunda kalıyorum sonra da bunun tadı böylemiymiş diyorum bir de bakıyorum bir daha yapmışım yani aslında yemeklere çok da önyargılı olmamak gerekiyor mutlaka her yemeği yemenin bir yolu vardır ilk yediğinizde pes etmemeniz ona biraz şans vermeniz dileğiyle..

MALZEMELER
2 ADET ÇUPRA
4-5 ADET İNCE LİMON DİLİMLERİ
1 KURU SOĞAN İNCE DİLİMLENMİŞ(ARPACIK SOĞAN DA OLABİLİR)
1-2 DİŞ SARMISAK
4-5 ADET DEFNE YAPRAĞI 
ZEYTİNYAĞI
TEMİZLENMİŞ BALIKLARINIZI YIKAYINIZ FIRIN TEPSİNİZE YAĞLI KAĞIT SERİP BALIKLARI HAVLU KAĞITLA KURULAYIP ÜZERLERİNE ZEYTİNYAĞI SÜRÜNÜZ MALZEMELERİ DE ÜZERİNE GELİŞİGÜZEL DİZİP FIRINA VERİNİZ.FIRININIZI IZGARA KONUMUNA GETİRİNİZ.
BALIKLARINÜZERİ KIZARINCA ÇIKARIP TERS ÇEVİREBİLİRSİNİZ DİLERSENİZ DE ALT ÜST KONUMUNA GETİRİP HEM ALTINI HEM ÜZERİNİ KIZARTABİLİRSİNİZ.
YAKLAŞIK 18-20 DAKİKA ARASINDA BALIKLARINIZ YEMEYE HAZIR HALE GELECEKTİR.
IZGARA KONUMUNDA 180-200C DE 18-20 DAKİKA PİŞİREBİLİRSİNİZ.
BOL LİMONLU ROKALI BİR SALATAYLA TADINA DOYAMAYACAKSINIZ.


HAZIR YUFKADAN BAKLAVA

Annemle telefon da konuşurken bil bakalım tatlı olarak ne yaptım dedim annem de bir şeyler sıraladı durdu yok ya tahmin edemezsin falan dedi arkasından da baklava yapmadın dimi dedi :)tabi ben patlattım kahkahayı annem kızım iyi misin sen nelerle uğraşıyorsun diyor:)
ya merak ettim dedim ne yapayım baklava diyorum da oturup 50 tane yufkayı açmadım tabi ki benim gibi 24 yaşında olan biri için hazır yufkadan da bunu yapmak pek kolay olmadı zaten:)
özellikle de baklavayı kesmek ne kadar da maharet gerektiren bir işmiş bunu da anlamış oldum vallahi 1 saat içinde oturdum yaptım baklavayı tadı da gerçekten el açması gibi oldu şimdiden bir tepsi baklavamız oldu ne yapacaksınız iki kişi bu kadar baklavayı nasıl bitireceksiniz demelerinizi duyar gibiyim hiç vakit kaybetmeden merakınızı gidereyim eşim iş yerinden yarım kilo ceviz getirince dükkandakiler de sormuşlar ne yapacak o kadar cevizi,eşim de baklava deyince e tabi tepsinin yarısını yollamadan olmaz:)yani anlayacağınız kolaylıkla bitecek baklavamız benim için ne kadar çok kişi tadarsa ve beğenirse o kadar güzel oluyor en azından birden fazla kişi tarafından yorum almış oluyorum:)
e ne demişler maharet iltifattan doğarmış benden burdan besleniyorum:) hazır yufkadan yaptığım  baklava için bile ne kadar konuştum bir de oturup kendim açmış olsam düşünün halimi anlata anlata bitiremem herhalde o zaman geçelim tarifimize gerçi paketin üzerinde yazıyor ama ben de tarifimi vermek istedim.

MALZEMELER
Baklavalık hazır yufka(migrostan my fresh)(44+2)
500 gr(iri çekilmiş)ceviz
250 gr becel tereyağı keyfi
1 su bardağı sıvı yağ

ŞERBETİ İÇİN;
5 Bardak Su
5 Bardak Tozşeker
1 Yemek kaşığı limon suyu
1 Yemek kaşığı tereyağı


Şerbeti yapmak için bir tencereye malzemeleri koyunuz ardından kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra da kısık ateşte 25-30 dakika kaynatınız.
Şerbetin olup olmadığını anlamak için kaşıkla şerbetten biraz alıp tırnağınızın üzerine dökünüz eğer şerbet donuyorsa olmuş demektir. Şerbetin altını kapatıp ılımaya bırakınız.
Yağları eritiniz.Fırın tepsinizi yağlayınız.Yufkalar çok ince olduğu için birbirlerinden ayırırken yırtılıyor yavaş yavaş havalandırarak yufkaları ayırınız.
Tepsiye yufkayı seriniz. üzerine ikinci yufkayı ardından da üçüncü yufkayı serip fırça yardımıyla yufkanın her tarafını yağlayınız 15.yufkaya gelene kadar her 3 yufkada bir yağlayınız yalnız yufkaları teker teker açınız üçlü bir şekilde koymayınız.
15. yufkayı serdiğiniz de üzerine dövülmüş cevizleri yayınız her tarafına gelecek şekilde bolca serpiniz tekrar yufkaları 3lü şekilde yağlamaya devam ediniz.  30.yufkaya geldiğinizde tekrar ceviz serpiniz.Kalan yufkaları 3 yufkada bir yağlayarak bitiriniz.
Ben dikdörtgen fırın tepsisinde yaptım keserken her aşamasını fotoğraflamaya çalıştım umarım yardımcı olur.
Tepsinizi dik konuma getirip bıçakla çarpı(x)işareti oluşturacak şekilde kesiniz.tam ortasından dik bi şekilde kesip  yan tarafından da dik bir çizgi yapınız(*)bu şekli oluşturup en uçtan aşağıya kadar paralel bir şekilde kesip sonrasında tepsinin diğer tarafından da baklava dilimi şekli oluşuracak şekilde kesiniz.
Biliyorum anlatışım biraz garip oldu ama şekiller daha da aydınlatıcı olacaktır.
Fırınınızı 180C ayarlayıp önceden ısıtınız tepsiyi fırına verip üzeri kızarana kadar pişiriniz benim fırınım tam 35 dakika da pişirdi.
Fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti döküp üzeri açık bir şekilde şerbetin çekmesini bekleyiniz.
Üzerini kapatır ve ya şerbeti sıcak dökerseniz baklavanız hamurlaşır buna dikkat ediniz.
2-3 saat sonrasında baklavanızın üzerini kapatabilir ardından afiyetle yiyebilirsiniz.