14 Kasım 2013 Perşembe

SEMİZOTU YEMEĞİ

Semizotu gerçekten mevsimine göre yendiğinde gerçekten de çok faydalı bir sebzedir. Özellikle de omega 3 yönü oldukça güçlü bir sebzedir eğer ki yemekten sıkılmamayı başarırsanız haftada en az iki defa tüketmenizi tavsiye ederim.
Bir ara sürekli olarak her pazara gittiğimde alıyordum eşime artık gına gelmişti yemekten ben her seferinde ama çok faydalı diyerek doldurmuştum tabağını sebzeden zarar gelir mi hiç hele ki semizotundan özellikle de vücut ağrılarına birebirdir.  Semizotu  kanı temizler, böbrekteki kumu ve taşı dökmeye yarar sağladığı uzmanlar tarafından da açıklanmıştır.

MALZEMELER

1 Bağ Semizotu
1 Orta Boy Soğan
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı  Domates Salçası
2 Adet Domates
1 Yemek Kaşığından Az Pirinç

Semizotunu yıkayıp temizleyin, küçültmeden doğrayın. Bir tencereye zeytinyağını koyun küp küp doğradığınız soğanları da ilave edip soğanlar pembeleşene kadar kavurunuz.
Soğanlar pembeleşince salçasını ekleyip küp küp doğradığınız domateslerinizi de ilave ediniz. Semizotlarını da tencereye ekleyip tuzunu da atınız ve tencerenin kapağını kapatınız kısık ateşte pişmeye bırakınız.
Semizotu suyunu salınca pirinci yıkayıp ekleyiniz.
Yemeğiniz kendi suyuyla pişecektir.(pirinçler yumuşadıktan sonra yemeğiniz olmuş demektir)

SERVİS ÖNERİSİ: YOGURT

                                                                                        AFİYET OLSUN


KREMALI DOMATES ÇORBASI

Ah yaz gelse de  kıpkırmızı hormonsuz bahçe domateslerinden yiyebilsek, yemekler yapabilsek ama Allahtan annelerimizin öğrettiği konserveler var evlerimizde de yaza kadar bizi idare ediyorlar.
Eh bir de benim gibi evde kremayı sık bulunduranlardansanız bu çorba tarifimim tam size göre kremaya karşı çok itici duran eşim bile bu çorbayı bayılarak içmiştir (bu yüzden eşim, oğlum vs krema sevmez demeden önce denemeniz de fayda var)

MALZEMELER

5-6 Adet Domates(bir konserve domates yaklaşık 750 gr)
30 Gr Margarin
Yarım Çay Bardağı Un
1 Yemek Kaşığının Yarısı Kadar Salça
1 Lt Tavuk Suyu(normal su da olabilir )
100 ml krema( normalde 200 ml oluyor geri kalanını dolapta en fazla iki gün muhafaza edebilirsiniz)
Tuz

Tencereye margarini koyunuz eridikten sonra unu ekleyip kavurunuz salçasını ilave edip üzerine konserve domatesinizi de ekleyiniz ( ya da domatesleri rendeleyiniz)
(Domatesiniz ekşiyse içine bir kesme şeker atıp tadını dengeleyebilirsiniz)Suyunu da döktükten sonra orta ateşte kaynatınız. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dk pişiriniz.
Çorbanızı blender yapınız( domatesin çekirdeklerinin parçalanması pürüzsüz bir hale gelmesi için) başka bir kasede kremayı çatalla biraz çırpınız.
Çırptıktan sonra çorba karışımınızdan kremayaya ekleyip çorbayı yavaşça karıştırarak içine dökünüz.(Bu aşamada acele edip kremayı direk çorbaya dökerseniz çorbanızı kesmiş olursunuz aman dikkat:)
Yaklaşık 5-6 dk kaynatıp tuzunu da ilave edebilirsiniz .
Eger rengini biraz daha kırmızı istiyorsanız salçanızı biraz daha fazla koyabilirsiniz krema çorbanın rengini açıyor)
Tarifi bir internet sitesinden almıştım ancak ismini hatırlayamıyorum..

                                                                                                        AFİYET OLSUN





                                                                                     

SADE PİRİNÇ PİLAVI

 Genelde herkes makarnayı daha çok sever bense tam bir pilav hastasıyım pilavın her çeşidini kayıtsız şartsız yiyebilirim
Özellikle de tadı tuzu bana göreyse değmeyin keyfime o zaman gelelim munisenin pilav tarifine hem kolay hem tane tane..:)

MALZEMELER
50 Gr Tereyağı(margarin)
2 Su Bardağı Baldo Pirinç
2 Su Bardağı Sıcak Su
Tavuk Suyu(ben buzluklara tavuk haşladığım da suyunu süzüp doldurmuştum çok pratik oluyor)

Pirinçleri iyice yıkayınız.(en az 5 bardak suyla) Tavaya yağı koyunuz eritiniz. Eridikten sonra pirinçleri ekleyiniz.( pirinçler birbirine yapışmayacak hale gelince kavurma işlemi olmuş demektir)
Ardından tavuk suyunu ve sıcak suyu ekleyip tuzunu da katıp kaynayana kadar orta ateşte pişiriniz.
(Pirinçler yapışmasın diye içine biraz sıvı yap ekleyebilirsiniz) Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz. Suyunu çektikten sonra tahta kaşıkla hafif karıştırınız.
Dinlenmesi için üzerine havlu kağıt koyup servis yapana kadar bekletiniz.
(Bu arada sizlere bir dip not pilavı sakın ha sakın döküm tava da yapmayınız yoksa benim gibi her seferinde dibini tutturursunuz. Çünkü döküm tencerelerin bir özelliği de yemeğinizi yapıp ocağın altını kapattığınızda bile kendi ısısıyla bir süre yemeğe sıcaklık vermeye devam ediyor pilavların da dibi tutuyor:)