17 Kasım 2013 Pazar

MEVSİM SALATA

 Adeta bir renk çümbüşü gibi insanı kendine hayran bırakıyor. Sebze ve meyve gerçekten de çok faydalı bağışıklık sistemimizi o kadar iyi güçlendiriyor ki bu yüzden hiç değilse akşamları sofranızda mutlaka salata olsun ihmal etmeyin hem yapımı kolay hem de vücudumuz için çok gerekli bu sebeptendir ki evimize ne zaman misafir gelse sürekli salataya kimse dokunmamış der dururum :) artık alıştı herkes bana gözümün içine bakarak bak yiyoruz diyorlar ama hep iyi niyetimden:)

MALZEMELER

1 Göbek Salata(5-6 parça)
1 Akdeniz Kıvırcığı(4/1 kadar)
1 Roka(yarısı yeterli olacaktır)

1 Yemek Kaşığı Kırmızı Lahana
Nar ekşisi
Limon
Zeytinyağı
1 Havuç

 Göbek salatayı çok inceltmeden akdeniz kıvırcığıyla beraber doğrayınız. Rokayı da ister saplarını keserek isterseniz tabağınız kenarlarına şekil verek kullanabilirsiniz.
Havuçları rendeleyin.1 kaşık kırmızı lahana ekleyiniz( ben genelde kavanozda salamura yapıp kullanıyorum çok pratik oluyor)
Bir kasade yeşillikleri karıştırın zeytinyağını, narekşisini, sirkeyi, limon suyunu da ilave edip servis tabağına alınız.


TARHANA ÇORBASI

Buz gibi havalarda insanın içini ne de ısıtır tarhana çorbası her derde deva gibi geliyor bana içerken bütün hastalıklara çare bulurmuş gibi hissediyorum anlayacağınız hastaya yazılan ilaç geliyor hele bir de akşam işten dönünce sıcacık bir çorba hiç bir şeye değişilmez herhalde
Tarhana yönünden çok şanslıyım çünkü hem annem hem kayınvalidem tarhanayı çok güzel yapıyorlar
Tek fark annem yaparken kırmızı biberi biraz daha fazla kullanıyor bu da çorbayı yaparken salça gereksinimini ortadan kaldırıyor aşağı yukarı tat olarak birbirlerine çok yakınlar bu yüzden evde en sık yaptığım çorbalardan bir tanesi eşimde bende severek içiyoruz
Bazen kıymalı bazense sade olarak yapıyorum bence ikisi de çok lezzetli kararı size bırakıyorum tarhana tarifini de en yakın zamanda yazacağım.

MALZEMELER

1 Çay Bardağı Kuru Ev Tarhanası
50 Gr Margarin
Tavuk Suyu veya Et suyu
1 Kaşık Domates Salçası
İsteğe Göre Kıyma 1 Top
Su

Margarini tencereye koyunuz ve eritin salçayı ekleyip kavurunuz  eğer kıymalı yapacaksanız kıymayı da ilave edin kavurunuz kullanacağınız et ya da tavuk suyunu (bulyon kullanacaksanız sıcak suda çözünüz) koyup kaynadıktan sonra tarhanayı suyla biraz çözünüz(topak topak olmaması için) yavaş yavaş çorbanın suyundan alarak içine dökünüz 5 dk kadar karıştırınız tuzunu da ilave edip altını kapatabilirsiniz.(çorbanın içinde buz parçacıkları var ben buz torbalarına et suyu ve tavuk suyu dolduruyorum ihtiyacım olduğunda da çıkarıp kullanıyorum kesinlikle çok pratik oluyor nacizane tavsiyemdir)

SAHLEP

Eminim kış gelince herkesin en çok canı sıcacık üzeri mis gibi tarçın kokan içimizi ısıtan salep çeker. Çocukken kışın okul çıkışında salepçi gelse de buz gibi havanın soğukluğunu unuttursa derdim hep eve giderken plastik bardağın elimi yakışı bile rahatsız etmezdi beni içim ısına ısına evin yolunu tutardım.
Eşim Üsküdar da bir aktarda çalışıyor doğal olarak salep elinin altında bende akşam gelirken getirir misin hayatım diyorum ve kendimiz yapıyoruz salebimizi çünkü salep bildiğiniz gibi orkidenin kökünden üretiliyor ve oldukça pahalı marketlerde satılan 1-2 tl fiyatlı salepler kesinlikle orijinal değildir sadece salebin aromasından yapılmıştır bilginize

MALZEMELER
1 Kişi için;
1 tatlı kaşığı  toz salep
1 bardak süt

Sütü bir cezveye koyup ocağın altını yakınız. Kaynayınca  üzerindeki köpüğünü alınız. Toz salep çok yoğun olduğu için yavaş yavaş ve sütü karıştırarak içine ilave ediniz. ( Ben salebi bir tuzluğa doldurup yavaşça karıştırıyorum böylelikle içinde topak topak olmasını engelliyor )
İyice karıştırdıktan sonra fincanınıza döküp üzerine tarçın serpip afiyetle içebilirsiniz

(ben kalp şekli vermeye çalıştım ama fotoğrafını çekene kadar kalp bozuldu:( )

ETLİ NOHUT YEMEĞİ

Eşim evlendiğimizden beri  ah bir kış gelse de nohut yesek diyip duruyordu nihayet beklenen an geldi sonunda mutfağa girdim  ve yapabildim yemeği ocağa koydum hadi film izleyelim bari dedim kokusu yayıldıkça eşim ımm hala pişmedi mi pişse de yesek diye söylenip duruyordu bir gün önceden de pilav yapmıştım gerçekten nohutla pilav çok yakışıyor
Erkeklerin bakliyat yemeklerine karşı zaafı daha fazla sanırsam çünkü kış gelince sulu yemek soğuk havalarda daha fazla tercih ediliyor.
Bana sorarsanız bir çorba benim için günü kurtarmaya yetebilir neyse velhasıl nohut yemeğimiz çok güzel oldu tadına doyamadık  o zaman  gelelim tarifimize ..

MALZEMELER

250 GR NOHUT(2 BARDAK)
250 GR KUŞBAŞI ET
2 DOMATES
1 KAŞIK SALÇA
2  DİŞ SARMISAK
1 KURU SOĞAN
3 ÇORBA KAŞIĞI SIVI YAĞ
TUZ

Nohutları akşamdan suya koyun. ( şişmesini ve  biraz yumuşamasını sağlar)
Kuşbaşı etleri yıkayıp bir tencereye koyun. İnce doğranmış soğanı ve yağı birlikte kısık ateşte karıştırarak pişirin. Suyunu çekince salçasını ekleyin.(ben bu aşamada yemeğin rengi biraz daha kırmızı olsun diye salça ekledim)üzerine rendelenmiş ve ya küp küp doğranmış domatesleri de ekleyip üstünü kapatacak kadar su ve tuzunu döküp pişiriniz. Nohutların suyunu süzüp tencerenin veya düdüklünün içine ilave edip orta ateşte nohutlar yumuşayıncaya kadar pişiriniz.(Bu aşamada etleri ve nohutları kontrol ederek pişip pişmediğini anlayabilirsiniz)

                                                                                          AFİYET OLSUN