27 Ocak 2014 Pazartesi

KEMİK SUYUNA ÇORBA

Herkesin bildiği gibi erkekler hasta olduklarında daha nazlı oluyorlar ama bizim ki tam bir aslan burcu ve ilgi alaka şefkat olmasın hayata küsüyor:)
Ben de tabi direk liste alıyorum canın ne çekiyor ne yapayım falan diye..
Et  haşlama istiyorum diyince hımm aslında ben tarhana çorbası falan düşünmüştüm diyorum:)
Neyse ki bayramdan kalma annem buzluğa gerdan attım demişti de ben üşendiğimden poşeti açıp içine bile bakamamıştım bugüne kısmetmiş diyerek çıkardım buzluktan çözdürdüm ve düdüklü tencereye attım
Yazımı okuduktan sonar bir baktım da hakkikaten çok uzun ben olsam okumaz vazgeçerdim dedim kendi kendime :)) ama siz benim gibi olmayın ve mutlaka deneyin defne yaprağının kattığı aromayı çok seveceksiniz özellikle de kış aylarında bu çorba vücudumuz için çok önemli biliyorum biraz uğraştırıcı ama sağlıklı sağlık herşeyden önemli neyse daha da uzatmayayım da tarif gözünüzü korkutmasın:)

MALZEMELER

KEMİK  HAŞLAMA;
2 ADET PATATES
2 ADET HAVUÇ
2 ORTA BOY KURU SOĞAN
2 TUTAM MAYDONOZ(SAPLARIYLA)
4-5 ADET DEFNE YAPRAĞI
1 ADET KEMİKLİ ET(GERDAN)
5-6 DİŞ SARMISAK

ÇORBA TARİFİ;
1 ADET YARIM LİMON
2,5 YEMEK KAŞIĞI UN
6 BARDAK KEMİK SUYU
4-5 DİŞ SARMISAK
100 GR KUŞBAŞI ET(KÜÇÜK KESİLMİŞ)
1 YUMURTA
1 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI

Patatesleri ve soğanları  dörde bölüp havuçları da julyan usulü kesip düdüklüye atınız.
Sarmısakları soyup maydonoz sapları ve defne yaprağıyla düdüklüye atıp üzerine 2 lt su koyunuz.
Düdüklü de yapacaksanız yaklaşık 30 dk sürüyor tencere de 45-50 dk buluyor tabi ki etinizin pişmesiyle de alakalı olarak sure değişebilir.Çatalı batırdığınız da etiniz geliyorsa pişmiş demektir.
Pişen kemiğimizin suyunu süzerek alıyoruz geriye kalan patatesleri,havuçları ve haşlama eti afiyetle yiyoruz:)
Bir gün sonra dolaptaki kemik suyumuzu dışarı çıkarıyoruz küçük bir tencere de kuşbaşı etimizi pişiriyoruz yaklaşık 30 dk yeterli gelecektir(et yumuşamış mı diye kontrol ediniz)
Tenceremize tereyağını koyup eritiniz üzerine unu döküp kavurunuz. (unun kokusu çıkana kadar çok da yakmayın sakın ha!) ardından kemik suyunu ilave edip kaynayana kadar karıştırın(bu işlem çok önemli eğer karıştırmayı bırakırsanız çorbanız topak topak olur) kaynayan çorbanın altını kısınız ve bir kasede yumurtayla limonu çırpınız(iyice çırpmak çok önemli çorbanızın kesmesini engellersiniz)
Çorbadan bir kepçe alıp kaseye koyup yavaş yavaş çorbayı karıştırarak terbiyesini içine dökünüz karıştırmaya devam ediniz kuşbaşı etlerinizin suyunu süzüp çorbanın içine karıştırınız damak tadınıza gore tuz, karabiber ve pulbiberle tatlandırınız.