27 Şubat 2014 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Bugüne kadar enginarın tadına bakmadan ay ben onu sevmem deyipte kaç kişi reddetmişimdir bilmiyorum düşündükçe gerçekten kendime çok kızıyorum annem sabırlı kadınmış:) benim onu yemem bunu yemem diyen bir çocuğum olsa ne yaparım kimbilir ya geçenlerde fırsatını bulup pazara gitmiştim enginarları görünce acaba bir denesem mi diye düşündüm en kötü yakup yer(eşim) dedim o nasıl olsa hiç itiraz etmeden önüne koyulan herşeyi tadına vararak yiyebilen birisi zaten her gün dua ediyorum günün birinde çocuğumuz olursa bu konuda ona çeksin benim gibi ön yargılı olmasın blog açmamım bana da çok katkısı olduğu kaanatindeyim çünkü blog da eksik tarifler görünce yapmak istiyorum doğal olarak da evde iki kişi olduğumuz için tadına bakmak mecburiyetinde kalıyorum enginara karşı önyargımı hemen yenemesem de en azından tadına baktım öldürecek kadar kötü değil:) ya ne bileyim yılların verdiği bir alışkanlıktan olsa gerek hemen kanım kaynamadı ama tadı fena değildi en azından bir yere misafirliğe gittiğimizde enginar olsa artık ben ondan yemem demeyeceğim ve tabağıma alıp afiyetle tadına bakacağım annem Allahtan blog işlerini tam çözemedi de yazdıklarımı okuyup bana mıydı garezin bunca yıl demiyor zaten eve geldiğinde yemediğim bir yemek pişirdigimi görünce bilsem daha önce evlendirirdim diye takılmadan duramıyor bana e kadın haksız da sayılmaz baksanıza nazım annemeymiş..:)
enginarı tadından daha fazla sevmemin diğer bir yanı da yapımının çok kolay olması toplamda eğer garnitür kullanacaksanız pişirmesiyle beraber 55 dakikadan ibaret:)

MALZEMELER
4 adet enginar
1 su bardağı küp küp doğranmış havuç
1 su bardağı küp küp doğranmış patates
1 su bardağı bezelye
1 adet limon
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
4 adet arpacık soğan
1 çay kaşığı tuz
2 bardak su
 benim gibi hazır garnitürde kullanabilirsiniz:)

Enginarları ılık suyun içine koyup üzerine biraz limon sıkıp yaklaşık 10 dakika bekletiniz.(kararmasını önleyecek)
 Havuçları ve patatesleri soyup küp küp doğrayınız bezelyeleri de ekleyip bir tencereye üzerini geçecek kadar su koyup sebzeler yumuşayana kadar kaynatınız yaklaşık olarak 10-15 dakika sürecektir.(sebzelerin pişip pişmediğini çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz) süzgeç yardımıyla süzüp bir kenarda bekletiniz.
Limonun suyunu sıkıp bir kasede zeytinyağıyla beraber çırpınız.Enginarları suyun içerisinde çıkarıp tabanı düz bir tencereye koyunuz üzerine havuçlu bezelye karışımınızdan tatlı kaşığı yardımıyla bolca koyunuz arpacık soğanları da soyup birer tane yerleştiriniz çırptığınız zeytinyağıyla limonu yavaşça enginarların üzerine gezdirip 2 adet kesme şekeri elinizle kırarak dört enginara paylaştırınız şeker tadından hoşlanıyorsanız yarım her bir enginara yarım kesme şeker de koyabilirsiniz ben çeyrek olacak şekilde koydum elinize 1 çay kaşığı tuz döküp yavaşça hepsine yetecek kadar bölüştürünüz.
üzerine 2 su bardağı su koyup suyunu çekene kadar orta ateşte  pişiriniz yaklaşık 50 dakika da ideal kıvama gelecektir.