1 Aralık 2013 Pazar

ÇİKOLATALI CHESECAKE

İNTERNETTE ARADIĞIM TARİFLERDE GENELDE LABNE ORANI BANA ÇOK FAZLA GELİYOR HEM AĞZA ÇOK PEYNİR TADI GELİYOR HEM DE MALİYET OLARAK BİRAZ DAHA ARTMIŞ OLUYOR GENEL DE TABAN OLARAK VİŞNELİ CHESECAKE TABANINI KULLANDIM ÜZERİNE VAKTİM OLMADIĞI İÇİN HAZIR ÇİKOLATA SOSU KULLANDIM GAYET DE GÜZEL OLDU.

MALZEMELER

 2 pakete yakın eti burçak
4 yumurta
50gr margarin(tereyağı)
200ml krema
2 yemek kasığı toz seker
250 gr labne

Bisküvileri ronda ya atin iyice parçaladıktan sonra başka bir kaba alın  ocakta erittiğiniz  margarini(tereyağını) da içine ilave edip elinizle yoğurun. Kelepçeli kalıbınıza  dökerek eliniz yardımıyla   düz bir zemin oluşturun ve buzluğa atiniz en az 1 saat buzlukta bekletin.
Yumurtaların akını kırıp kar beyaz kıvama gelene kadar rondo da  karıştırın ve ayırın.
Yumurtaların sarısına 2 yemek kaşığı  toz seker ilave edip rondo da karıştırın içine labne peyniri ekleyin iyice kıvamına gelene kadar karıştırıp kremayı  da ilave edin.
Yumurta akıyla kremalı karışımı bir kaşık yardımıyla  köpük oluşturmayacak şekilde yavaşça karıştırınız.
Buzluktan çıkardığımız  tabanın üzerine yavaşça dokunuz. Önceden ısıttığımız 150C fırında 40dk üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişiriniz.(biraz cıvıklık kalabilir)
Dolaba koyup en az 6 saat buzdolabında soğutunuz.

SOS İÇİN;
DR OETKER ÇİKOLATA SOSU
DİLERSENİZ GANAJ OLARAK 200 GR KUVERTUR ÇİKOLATA 100 GR KREMA OLACAK ŞEKİLDE DE YAPABİLİRSİNİZ.








DAMLA ÇİKOLATALI KEK

MALZEMELER

3 YUMURTA(ODA SICAKLIĞINDA)
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
1 ADET MADEN SUYU
2 ÇAY BARDAĞI TOZŞEKER
3,5 SU BARDAĞI UN
2 YEMEK KAŞIĞI KAKAO
1 KABARTMA TOZU
2 YEMEK KAŞIĞI DAMLA ÇİKOLATA

YUMURTA VE ŞEKERİ KREMA KIVAMINA GELİNCEYE KADAR ÇIRPINIZ.
ÇIRPTIKTAN SONRA ÜZERİNE YAĞ VE MADEN SUYUNU EKLEYİP ÇIRPINIZ.ARDINDAN UNUNUZU YAVAŞ YAVAŞ ELEYEREK EKLEYİNİZ ÇÜNKÜ BAZEN UN ORANI FAZLA GELEBİLİYOR EĞER EKSİK GELİRSE İLAVE EDİNİZ KEK HAMURU BİRAZ AKIŞKAN OLMALIDIR UNUNUZU EKLERKEN BUNA DİKKAT EDİNİZ. KABARTMA TOZUNU DA İLAVE ETTİKTEN SONRA KAKAOYU DA ELEYİP EKLEYİNİZ EN SON DAMLA ÇİKOLAYI DA İLAVE EDİP SPATULA YARDIMIYLA KARIŞTIRIP KALIBINIZI YAĞLAYIP  DÖKÜNÜZ.
ÖNCEDEN ISITTIĞINIZ 175C  FIRINDA YAKLAŞIK OLARAK 30 DK PİŞİRİNİZ.KÜRDAN TESTİ YAPINIZ KÜRDAN TEMİZ ÇIKIYORSA KEK OLMUŞ DEMEKTİR.
KEKİNİZ 10 DK SOĞUDUKTAN SONRA SERVİS TABAĞINIZA ALIP TERS ÇEVİRİNİZ ISLAK BİR BEZİ KALIBIN ÜZERİNE KOYUNUZ BU KEKİNİZİN KALIPTAN KOLAY ÇIKMASINI SAĞLAYACAKTIR.


BARBUNYA SAKLAMA YÖNTEMİ

BARBUNYALARI DA ŞOK HAŞLAMA YÖNTEMİ UYGULUYORLAR PRATİK OLUYOR İSTER AYIKLADIKTAN SONRA KAYNAYAN SUDA 3-4 DK HAŞLAYINIZ YA DA BENİM YAPTIĞIM GİBİ AYIKLAYIP BUZDOLABI POŞETLERİNE DOLDURUP MUHAFAZA EDİNİZ.
YAKLAŞIK OLARAK 8-9 AY BUZLUKTA SAKLAYABİLİRSİNİZ.

HAVUÇ SAKLAMA YÖNTEMİ

HAVUÇLARI SOYUP İSTER DİLİMLEYİP İSTER BÜTÜN HALİYLE HAŞLAYINIZ YAKLAŞIK 5-10 DK HAŞLAYINIZ ÇATALINIZI İÇİNE BATIRIP YUMUŞADIĞINI GÖRDÜĞÜNÜZ DE OLMUŞ DEMEKTİR SOĞUDUKTAN SONRA BUZDOLABI POŞETİNDE MUHAFAZA EDEBİLİRSİNİZ .

BEZELYE SAKLAMA YÖNTEMİ

 BEZELYE ÇOK LEZZETLİ AMA MEVSİMİ ÇOK KISA OLDUĞU İÇİN TÜM BİR SENE REYONLARDA VEYA PAZARLARDA BULAMIYORUZ GEREK YEMEKLERİ GEREK SALATALAR İÇİN KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞTİR BU YÜZDEN BÜTÜN BİR KIŞ KULLANMAK İSTİYORSANIZ EN İYİ YÖNTEM BUZLUKTA SAKLAMAKTIR.
BEZELYELERİ AYIKLAYIP YIKAYINIZ VE KULLANACAĞINIZ KADARINI BUZDOLABI POŞETLERİNE KOYARAK MUHAFAZA EDİNİZ.
BUZLUK SAKLAMA ÖMRÜ 9 AYDIR.

MANTAR SAKLAMA YÖNTEMİ

MANTARLARI ŞAPKALARINDAN AYIRARAK SAPLARINI KOPARINIZ.İYİCE YIKAYINIZ VE DİLİMLEYİNİZ TENCEREYE ALIP  ÜZERİNE HAFİF LİMON SIKINIZ.(KARARMAMASI İÇİN) KENDİ SUYUYLA HAŞLAYINIZ VE SOĞUDUKTAN SONRA BUZDOLABI POŞETLERİNE BİRAZ DA SUYUNDAN OLACAK ŞEKİLDE DOLDURUNUZ.4-5 AY KADAR SAKLAYABİLİRSİNİZ.


DEREOTU SAKLAMA YÖNTEMLERİ

MAYDONOZLARDA OLDUĞU GİBİ DEREOTU DA DEMET HALİNDE SATILDIĞI İÇİN GENELDE YARISI HEP ÇÖPE GİDER ÇÜNKÜ ÇABUK BOZULAN BİR SEBZE 4-5 GÜN DE HEMEN ÇÜRÜYEBİLİYOR İNSAN HEP DOLABINDA BULUNSUN İSTİYOR AMA SAKLAMAK MÜMKÜN OLMUYOR BU YÜZDEN MAYDONOZLARI YAPTIĞIMIZ GİBİ GÜZELCE YIKAYIP  AYIKLAYIP GAZETE VEYA POŞETİN ÜZERİNE SERİP KURUMASINI BEKLİYORUZ KURUDUKTAN SONRA İNCE İNCE KIYIP KAVANOZA DOLDURUP BUZDOLABINDA SAKLAYABİLİR İHTİYACINIZ DOĞRULTUSUNDA KULLANABİLİRSİNİZ.
AYNI ŞEKİLDE BUZLUKTA DA SAKLAYABİLİRİSİNİZ.

MAYDANOZ SAKLAMA YÖNTEMİ

GENELDE BİR DEMET MAYDONOZ ALIP SONUNA KADAR BİTİREN HİÇ OLMAMIŞTIR HERALDE YA ÇÜRÜR YA DOLAPTA KALIR YA YARISI ÇÖPE GİDER BUNU ENGELLEMEK İÇİNDE MAYDONOZLARI İYİCE YIKAYIP AYIKLAYIP  BİR GAZETENİN YOKSA POŞETİN ÜZERİNE SERİP KURUYANA KADAR BEKLETİNİZ KURUDUKTAN SONRA İNCE İNCE KESİP KAVONOZA DOLDURUP BUZDOLABINDA GÜVENLE UZUN BİR SÜRE KULLANABİLİRSİNİZ HEM DE YEMEK VEYA SALATA YAPARKEN PRATİK OLUR.
AYNI ŞEKİLDE BUZLUKTA DA MUHAFAZA EDEBİLİRSİNİZ.

ISPANAK SAKLAMA YÖNTEMİ

Ispanakları bol su ile yıkayın hatta vaktiniz varsa bol suda bekletiniz.
Ocağa su dolu tencereyi koyup kaynadıktan sonra içine ıspanakları atıp 3-4 dk kadar haşlama(şok haşlama) yapıp bir tabağa alıp soğumasını bekleyiniz.
Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine ıspanakları kullanacağınız kadar koyup buzlukta yaklaşık 8-9 ay kadar saklayabilirsiniz.

ET ŞİŞ

MALZEMELER

500 GR DANA KUŞBAŞI ET(KUZU DA OLABİLİR)
1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA
2 DİŞ SARMISAK
1 ORTA BOY SOĞAN
YARIM SU BARDAĞI SÜT
2 YEMEK KAŞIĞI YOĞURT
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
İSTEĞE GÖRE BAHARAT

ETLERİ KUŞBAŞI DOĞRAYINIZ DERİN BİR KASEDE MALZELERİ DİLEDİĞİNİZ ŞEKİLDE DOOĞRAYIP ETLERLE HARMANLAYINIZ YAKLAŞIK 10 SAAT BUZDOLABINDA AĞZI KAPALI BİR ŞEKİLDE BEKLETİNİZ EĞER VAKTİNİZ YOKSA 1-2 SAAT DE YETERLİ OLACAKTIR.DİLERSENİZ ETLERİNİZİ TAKACAĞINIZ ÇÖP ŞİŞLERE ARPACIK SOĞAN, ÇERİ DOMATES, SİVRİ BİBER ŞEKLİNDE DE SIRALAYABİLİRSİNİZ BEN SADE OLARAK YAPTIM FIRININIZI 175C AYARLAYIN ÖNCEDEN ISITINIZ.
ÇÖP ŞİŞLERE TAKTIĞINIZ ETLERİNİZİ TEL IZGARANIN ÜZERİNE KOYUNUZ FIRINDA PİŞERKEN ETLERİN YAĞI AKACAĞI İÇİN ALTINA FIRIN TEPSİSİ KOYUNUZ  YAKLAŞIK 20 DK PİŞİRİNİZ ÜSTLERİ KIZARDIĞINDA FIRINI AÇIP ETLERİN ALT TARAFINI DA PİŞİRİNİZ.

ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN.


BROKOLİ SALATASI

Geçtiğimiz hafta manavdan brokoli aldım 3-4 gündür dolapta bekletiyordum güya çorba yapacaktım ama fırsat bulamadım bende daha pratik ve kolay olsun diye salatasını yapmaya karar verdim özellikle kış aylarında brokoli tüketmek oldukça faydalı Amerika da yapılan bir araştırmaya göre öldürücü dozda zehir verilen denek farelere brokoli lahana ve karnabahar suyundan bir karışım yapılıp 2 hafta boyunca serum şeklinde verilmiş ve deneklerden bu serumu verilen grupta yaşam belirtileri olduğu görülmüş brokoli özellikle kadınların bolca tüketmesi gereken bir sebze hücre yenileyici özelliği olduğundan dolayı idrar yolları enfeksiyonlarından ve mesane kanserini tedavi etmekte oldukça etkilidir. Ayrıca ızgara et gibi yemeklerin yanında mutlaka olması gerekir çünkü etin kansere sebep olabilecek zehrini ancak brokoli yok edebilir.
Biliyorum sağlık programı gibi oldu ama ne yapayım bildiğim şeyleri anlatmaya doyamıyorum neyse geçelim artık tarifimize..

MALZEMELER
1 DEMET BROKOLİ
2 DİŞ SARMISAK
300 GR YOĞURT
1 YUMURTA
SIVI YAĞ


Brokoliyi yıkayınız  sapından kesiniz ve çiçek çiçek olacak şekilde ayırınız. Bir ocağa su koyup kaynamasını bekleyiniz kaynadıktan sonra brokolileri içine atınız yaklaşık 10 dk sonra pişmiş demektir tabi herkesin ocağı farklı bu süre uzadığı gibi kısalabilir de brokolilerin pişip pişmediğini anlamak için de bir çatal yardımıyla brokolinin içine batırınız çatalı batırdığınız da yumuşak bir görüntüsü oluştuysa tamam demektir bir süzgece alıp bekletebilirsiniz. Bu şekilde buzlukta 3-4 ay kadar saklayabilirsiniz.
Haşlayıp garnitür olarak ta kullanabilirsiniz.
Yumurtayı bir kaseye kırıp çatal yardımıyla çırpınız brokolileri yumurtaya batırıp ocağa koyduğunuz kızgın sıvı yağın içine atıp kızartınız arada çatal yardımıyla çeviriniz kızardıktan sonra servis tabağına alıp başka bir kaseye havanda dövdüğünüz sarmısakları da ekleyip yoğurta beraber karıştırınız ve brokolinin üzerine dökünüz.
                                                                   AFİYET OLSUN