18 Şubat 2014 Salı

AY ÇÖREĞİ

Herkese Günaydınlar
 Eşim bu hafta iznini cumartesi kullandığı için pazar günü bana kaldı diyebiliriz bende girdim mutfağa uzun zamandır aklımda olan ay çöreğini yapayım bari dedim annemden aldığım tarifle internettekileri biraz inceleyip ortaya bir karışık yaptım ve dizdim malzemeleri işin en kolay yanı herkes ay çöreğini evde yapmak çok zor derken bana nedense çok kolay geldi galiba bir gün önceden kalan kakaolu kekin de etkisi büyük olsa gerek kek olayını çözünce geriye bir tek hamuru yapıp malzemeleri karıştırmak kaldı anlayacağınız poğaça yapar gibi oldum ay ne çok konuştum ben yine biri beni durdursun ama ay çöreğinin en güzel yanı da bütün evi mis gibi kek ve tarçın kokusu sarması yemeden insanı mest eden bir koku bu hele ki düşünsenize Sabah yataktan kalkar kalmaz bu kokuyla uyandığınızı ımm ne güzel olurdu yaa ben tabi ki Sabah yapmadım akşama doğruydu eşim işten geldiğinde kapıyı açınca ya sen ne yaptın bu eve yine diyerek girdi içeri çok güzel kokuyor hayatım ya bir bakayım ne var mutfakta diye mutfağın yolunu tuttu.
Normalde bir pastahaneye gidip te özellikle ay çöreği alayım da yiyeyim diye bir isteğim bugüne kadar hiç olmadı ama önümde olsa hayır dermiyim tabiki demem bazıları vardır ay çöreksiz yapamazlar mutlaka iki üç günde bir yerler işte bu tariff tam öyle tiryakiler için he bir de evinize gelen misafirinizi şaşırtıp bol bol övgü almak istiyorsanız bundan iyise şam da kayısı:)
bakalım benim ortaya karışık tarifi beğenecek misiniz biz çok beğendik sıcacık demli bir çayla tadına doyamadık..

MALZEMELER
 Hamuru için:
100 gr teremyağ(margarin)
1 paket kuru maya
4 su bardağı un
1çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı mahlep(koymasanız da olur)
ÜZERİ İÇİN:
yumurta sarısı
file fındık(evde olmadığı için fındıkları kırıp kullandım)
İÇİ İÇİN:
 200 gr kek(evde kalmış keklerinizden de olur)
1 çay bardağı süt
6 yemek kaşığı kuş üzümü
6 yemek kaşığı ceviz(dövülmüş iri parçalı)
2 yemek kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Bir kaba kekleri ufalayınız üzerine üzüm, ceviz, toz şeker ve tarçını koyup sütü döküp birbirine karıştırınız bir kenarda bekletiniz.
Başka bir kapta  önce un ve mayayı karıştırınız. Ortasını havuz gibi açınız  yumurta, süt, toz şeker, mahlep ve yağı koyunuz ortadan başlayarak malzemeleri birbirine karıştırıp ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurunuz elinize yapışıyorsa biraz daha un ekleyebilirsiniz.hamurdan küçük bezeler yapıp bir merdane yardımıyla bezeleri açınız yaptığınız harçtan içine koyunuz(bolca şekilde görüldüğü gibi) ardında rulo yaparak hamuru içe doğru sarınız son olarak iki kenarından da hafif uzatacak şekilde çekip kenarları parmak uçlarınızla yapıştırıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize hafifçe ortaya doğru büküp ay şekli veriniz son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp fındık parçalarıyla süsleyiniz.
üzerine  badem,ceviz,fındık,susam vs. de kullanabilirsiniz.
180C de üzerin kızarana kadar yakaşık 30 dk yeterli olacaktır pişiriniz.
Fırından çıkarır çıkarmaz üzeri kapaklı bir tabağa alıp bekletiniz.(buhar biraz daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.

AFiYET OLSUN












PEYNİRLİ DOMATESLİ SANDVİÇ