4 Şubat 2014 Salı

MEYVELİ KEK

İşten eve geldim eşimi beklerken sıkıldım bari sabah için yiyecek birşeylerimiz olur diye hemen bir kek atayım dedim fırına hım neli olsa ki acaba diye düşünürken meyvelikteki portakallar dikkatimi çekti biraz da üzüm mü atsam azcık küçücükte ceviz parçaları mı olsa ne yine gitti bizim portakallı kek sevdamız oldu mu sana meyveli kek:)
Bakalım tadı nasıl olacak ben daha önce üzümlü portakal kabuklu cevizli kek yemedim çok merak ettim şimdi tarifi hemen yazayım unutmadan diye kek şuanda fırında pişmekte bu arada eğer kekinizin kabarmasını garantilemek istiyorsanız içine biraz sade soda koyabilirsiniz.

MALZEMELER
2 YUMURTA
2 SU BARDAĞI UN
YARIM ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
1 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 ÇAY BARDAĞI SADE SODA
2 KABARTMA TOZU
1 VANİLİN
YARIM PORTAKALIN KABUĞU
3 YEMEK KAŞIĞI KUŞ ÜZÜMÜ
2 YEMEK KAŞIĞI DÖVÜLMÜŞ CEVİZ

YUMURTALARI VE ŞEKERİ KREMA KIVAMINA GELENE KADAR ÇIRPIN ÜZERİNE SÜT,SIVI YAĞ VE SODAYI EKLEYİP HAFİFÇE KARIŞTIRINIZ.ÜZERİNE UNUN HEPSİNİ KOYMADAN ÖNCE İLK BARDAĞI  ELEYEREK DÖKÜP KARIŞTIRINIZ UNUTMAYIN Kİ KEKİN BOZA KIVAMINDA OLMASI GEREKİR FAZLA UN KEKİNİZİ SERTLEŞTİRİR.KEKİNİZİN KIVAMINA GÖRE UNU EKSİLTİP ARTTIRABİLİRSİNİZ KABARTMA TOZLARINI VE VANİLİNLERİ DE ELEYİP MİKSERLE KARIŞTIRINIZ.SON OLARAK PORTAKAL KABUKLARINI RENDENİN İNCE TARAFIYLA RENDELEYİNİZ. KEKİNİZE KARIŞTIRIP ÜZÜMLERİ VE CEVİZLERİ DE KOYUP KARIŞTIRINIZ.
KEK KALIBINIZIN YAPIŞMASINI İSTEMİYORSANIZ MARGARİNİ KALIBIN HER TARAFINA SÜRÜP ÖNCEDEN ISITTIĞINIZ FIRINA VERİP MARGARİN ERİYENE KADAR FIRINDA BEKLETİP KALIBI ÇIKARINIZ İÇİNE UN SERPİP ELİNİZLE HER YERİNE SÜRÜNÜZ SONRA DA KARIŞIMI KALIBA DÖKÜNÜZ.
180C FIRINDA ALT ÜST KADEMESİNDE 35 DK ÜZERİ KIZARANA KADAR PİŞİRİNİZ.
KÜRDAN YARDIMIYLA KEKİN PİŞİP PİŞMEDİĞİNİ ANLAYABİLİRSİNİZ.


ŞEHRİYELİ EZOGELİN ÇORBASI

MALZEMELER
1 ÇAY BARDAĞI KIRMIZI MERCİMEK
1 ÇORBA KAŞIĞI PİRİNÇ
1 ÇORBA KAŞIĞI BULGUR
YARIM  ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
1 ÇAY BARDAĞI TEL ŞEHRİYE
1 ADET KURU SOĞAN
1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
2 ÇORBA KAŞIĞI UN
1 TATLI KAŞIĞI NANE
1 TATLI KAŞIĞI PULBİBER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ

KIRMIZI MERCİMEĞİ,PİRİNCİ VE BULGURU YIKAYIP SÜZÜP TENCEREYE KOYUP ÜZERİNE 5 SU BARDAĞI SU KOYUP HAŞLAYINIZ.
BAŞKA BİR TENCEREYE SIVI YAP KOYUP SOĞANI KÜP KÜP DOĞRAYIP KAVURUNUZ ÜZERİNE UNU EKLEYİP KAVURUN ARDINDAN DA SALÇAYI EKLEYİP KARIŞTIRMAYA DEVAM EDİNİZ ÜZERİNE 4-5 SU BARDAĞI KADAR SOĞUK SU EKLEYİP KAYNAYANA KADAR KARIŞTIRINIZ HAŞLANAN BAKLİYATLARI DA EKLEYİP ŞEHRİYELERLE BERABER TENCEREYE KOYUP KARIŞTIRINIZ TUZUNU VE BAHARATLARINI EKLEYİP 4-5 DAKİKA DAHA KAYNATIP ALTINI KAPATABİLİRSİNİZ.