13 Ocak 2014 Pazartesi

PATATESLİ KIYMAL KOL BÖREĞİ

Güne pazartesi sendromuyla başlamak pek hoş olmasa saat ilerledikçe güne adapte olmaya başlıyor insan fırsat bu fırsat ya ogle arasında hemen blogumdaki kaydettiğim tarfilerden biri yayınlamak için başladım yazmaya malum haftaiçi çoğu zaman evden erken çıktığımız için kahvaltı yapamıyoruz bu yüzden ben pazar kahvaltılarını bizim evde şölen havasında geçiriyorum eşimde durumdan şikayetçi olmayanıca ortaya bol bol blogluk tarifler çıkıyor.
Geçtiğimiz günlerde patatesli tepsi böreği yaptığımda eşim aslında bunun patatesli kıymalısını yapsan daha güzel olur diyince bu sefer ki denemem o yönde oldu ben ilk defa yedim ama gerçekten de güzel olmuştu tavsiye ederim bir de nacizane tavsiyem eğer içine patates ve ya kıyma koyduğunuz bir börek yapıyorsanız mutlaka sıcak olmalı aksi takdirde insanın miğdesine oturuyor ve şişkinlik yapıyor o zaman gelelim bizim sallamasyon iç harcımıza..:)




Malzemeler
5 adet yufka
1 bardak süt
1 bardak sıvı yağ
4 adet patates
250 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı soda



Yufkaları dörde bölüp her bir parçayı da kendi içinde ikiye bölünüz böylelikle dikdörtgenle kare arası bir boyut olmuş olacak.Patatesleri haşlayınız haşlandıktan sonra kabuklarını soyup bir tencereye sıvı yağı koyup soğanı ince ince doğrayıp kavurunuz üzerine kıymayı ekleyiniz rengi döndükten sonra salçayı da ekleyiniz patatesleri ezip ilave ediniz ve kavurunuz baharatlarını ve tuzunu ekledikten sonra soğumaya bırakınız.
Yufkayı dik bir şekilde dörde bölünüz böldüğünüz her bir parçayı da kendi içinde ikiye bölünüz böylelikle kare ile dikdörtgen arası bir ebat oluşacak bu da böreklerimiz için yeterli olacaktır.
Bir kasede sıvı yağ ve sütü karıştırınız yufkaların her tarafını ıslatacak şekilde sürünüz ıslanan yufkaların uç kısmına dilediğiniz kadar harçtan koyup geniş bir şekilde rulo gibi sarınız.
Son olarak kalan sıvı yağ-süt karışımını böreklerin üzerine sürüp çırptığınız yumurta sarısını üzerine fırça yardımıyla sürünüz.
Çörekotu ve susamla süsleyiniz. Bir yemek kaşığı yardımıyla böreklerin üzerine soda dökünüz(kabarmasını sağlayacak)
180C fırında 30 dk altı üstü kızarana kadar pişiriniz. Sonra da afiyetle yiyiniz..:)