7 Şubat 2014 Cuma

BEZELYE YEMEĞİ

Blogumda gezerken birde baktım ki ayda en az bir kere yaptığım bezelye yemeğimi yazmamışım aa dur kızım dedim olur mu öyle hemen yazayım kış aylarında akşama ne yemek yapsam diye düşünenlere belki fikir olur kimbilir ben içinde bezelye olan herşeyi çok severim hele bir de patates varsa ne olsa yerim yani yemeği sevmesem de bezelyelerini patateslerini mutlaka bitiririm karnımı da bir güzel doyururum biz haziranda evlendiğimiz ve 20 günde balayı yaptığımız için bezelye mevsimini biraz kaçırmıştım gerçi yine satılıyordu da o zaman pek buzluk derdinde olmuyorsun evi oturtmak mutfağa alışmak bıçaklarla haşır neşir olayım darken parmakları tek tek doğramak yani anlayacağınız mutfak bana ben mutfağa alışayım derken zaman da geçivermiş sağolsun sevgili kayınvalideciğim benim için almış ayıklamış buzdolabı poşetlerine koymuş eve kadar da getirmiş yeni nesil gelinler biraz hazırcımı oluyoruz ne ::)
Neyse ki annelerimiz yanımızda da destek oluyorlar yoksa nice olur halimiz hele ki annemi bir yemek tarifi için bile 10 defa kapatıp kapatıp aradığımı bilirim kadın en sonunda sen yapma bize gelin ya da ben gelir yaparım diye kapatıyordu da yine ben pes etmiyordum hayır ya ben yapacağım diye ::)
Yine annemden aldığım ve üzerinde biraz oynadığım bir tarif ...

MALZEMELER
1,5 SU BARDAĞI BEZELYE
1 SU BARDAĞI HAVUÇ(DOĞRANMIŞ)
1 SU BARDAĞI PATATES(DOĞRANMIŞ)
200 GR KUŞBAŞI ET
1 ADET ORTA BOY SOĞAN
1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA
1 TATLI KAŞIĞ TUZ
5 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
3 DİŞ SARMISAK

Kuşbaşı etleri ben alırken normale gore biraz daha küçük doğratıyorum yemeğin içinde görüntü olarak da yenirken de daha güzel olduğunu düşünüyorum etleri bir tencereye koyup üzerine 1 su bardağı su koyarak yaklaşık 25 dk kadar pişiriniz(etler yumuşayana kadar)
Havucu ve patatesi soyup küp küp doğrayınız yaklaşık bir su bardağı için bir adet orta boy havuc bir su bardağı patates içinde 2 küçük patates yeterli olacaktır bezelyeleri de yıkadıktan sonra bir süzgeçte bekletip soğanı soyup küp küp ben soğan tadını pek sevmediğim için olabildiğince ince doğruyorum bence yemeğin içinde soğan görüntüsü de çok hoş gözükmüyor dilerseniz siz de benim gibi yapabilirsiniz.
Bir tencereye zeytinyağını koyup hafif kızdırınız içine soyduğunuz sarmısakları atıp soğanlarla beraber kavurunuz sarmısaklar aramosını bu aşamada çıkaracak ve yemeğinize lezzet katacaktır eğer bezelyeleri buzluktan kullanacaksanız 2-3 dk haşlayabilirsiniz bu buzluk kokusunu yok edecektir.
Kavrulan soğanların üzerine salçanızı koyup karıştırınız ve biraz su ekleyiniz salçanızın tencerenize yapışmasını engelleyecek ve pürüzsüz bir görüntü oluşturacaktır ardından pişen etlerinizin suyunu kenara alarak ilave ediniz sırasıyla haşlanmış bezelyeyi patatesleri ve havuçları koyup üzerini geçecek kadar sıcak su koyunuz yaklaşık 2,5 su bardağı yeterli gelecektir tuzunu da ilave edip kaynadıktan sonra altını kısınız
Sebzeler pişince altını kapatabilirsiniz 25 dk sonra yemeğiniz hazır olacaktır.